Tovin on tämäkin postaus muhinut - kiitos sitä meilitse pyytäneille maltista. On ollut mukavaa lukea muiden kotivarajutuista ja ylipäätään huomata, että monikin kokee kotivaran hyväksi jutuksi. Koska tämä on jatko-osaa muille kotivarapostauksille, en enää avaa kotivaraperiaatetta sen kummemmin. Tuosta oikealta valikosta sekä tämän postauksen lopusta (Tunnisteet) löytyy kotivara -linkki, josta voi lukea muita aihepostauksia meidän blogimme osalta.
Tämä postaus koskee siis nimenomaan meidän tarpeeseemme mitoitettua kotivaraa ei-syötävien ja -juotavien osalta. Taatusti en muista mainita kaikkea, mutta todennäköisesti olen niin tehnyt jossain aiemmassa postauksessa. Jos en, niin vinkatkaa! Aina on opittavaa, eikä meidän kotivaramme suinkaan ole mikään aukottoman täydellinen. Se on se, mitä olemme hyväksi havainneet tähän mennessä.
Lääkkeet
Kun se myrsky tai muu poikkeustila aiheuttaa vaikkapa sähkökatkon, apteekkiin ei pääse ja vaikka pääsisikin sieltä ei voi mitään ostaa.. On aika kurjaa jos samalle päivälle sattuu kolotus, kuume, ripuli, närästys tai muu riesa, eikä helpotusta löydy kotoa. On siis hyvä olla lääkekaappi tai -laatikko ja siellä sellaisia peruslääkkeitä, joita yleensä tulee käytetyksi tai joiden puuttuminen tuollaisessa tilanteessa tekisi tilanteesta vielä kurjemman.
Meillä lääkekotivara koostuu särky- ja kuumelääkkeistä, närästystableteista, vitamiineista, antihistamiinista ja ripulitableteista. Lisäksi lootasta löytyy mm. kyypakkaus, silmätippoja ja -huuhdetta ja Mai-koiran Canicur jos sattuu masu olemaan äkäisenä juuri kun tuuli repii kattoa talosta.
Ensiaputarvikkeet
Ne nyt on hyvä olla olemassa muutenkin, mutta poikkeustilanteessa ei ole kovinkaan epätavallista, että jotain pientä (saati suurta) haaveria voisi sattua. Perustarpeita ovat mm. sidontatarpeet, haavatyynyt, puhdistusaineet, laastarit, haavateipit, pinsetit ja sakset. Ensiapulaukkuja voi tietenkin ostaa valmiinakin. Meillä ensiaputarpeet on kasattu yhteen lootaan ja koska entisessä elämässäni (kauan sitten) olen ollut mielenterveyshoitsunakin, meillä lootasta ehkä löytyy muutama sellainen juttu, mitä ei yleensä ensiapulaukusta löydy, lähinnä suturointiosastoa. Saattaisin ehkä vielä sellaisenkin osata tehdä jos on pakko.
Valoa
Nå jaa, siellä sitten ollaan torpassa ja pimeää on. Täällä meinaan on pimeää silloin kun on pimeää. Niin pimeää, ettet varpaitasi näe. Meillä on aina paljon kynttilöitä. Niitä on joka paikassa purkeissa ja koreissa, joten en piinaa teitä tässä postauksessa enää lisäkuvilla Jovelan kynttilävarastoista. Niitä on, paljon. Kynttilät ovat tietenkin tunnelmallisia ja ne tuottavat hieman lämpöäkin, mutta jos pitää mennä ulos tai tehdä jotain tarkempaaa hommaaa, kynttilät eivät auta. Tällaista ajatellen meillä on patterilla toimivia lyhtyä. Ne ovat jokapäiväisessä käytössä vaikkapa silloin, kun menemme saunaan. Meillä ei ole ulkovaloja kuin etupihalla ja sauna taas on takapihalla. Mukkelis, makkelis.
Virtaa
Vaan ei ole patteritoimintoisista mitään iloa jos ei ole pattereita, eli paristoja. Kotivaraamme kuuluu sekalainen setti pattereita ja myös pattereilla toimiva hätälaturi, jolla voi ladata kännykkään tolppia tai vaikkapa läppärin, jos sille on tarvetta.
Lämpöä
Vaikka kuinka on kynttilöitä, ei tämä tölli niillä lämpene. Tuleepi kylmä jos ei voi lämmittää. Meillä on onneksi tulipesiä ja klapivarasto ei ihan heti lopu. Ruoanlaittokin puuhellalla sujuu mukavasti ja siinä samalla lämpiää 25 litrainen hanakattilallinen vettä, mutta jos puuliettä ei ole, suosittelen pientä kaasusäiliöllä toimivaa retkikeitintä. Moni laskee sen varaan, että pidentyneen sähkökatkon aikana voi grillata ja toki voikin. On sekin parempi kuin ei mitään, mutta jos katkoksen aiheuttaa myrsky tai lumimyräkkä, se grilli ei ehkä ole ihan paras ajatus. Tuuli voi viedä grillin mennessään ja jos siellä grillin sisällä palaa, tuli voi levitä hallitsemattomalla tavalla. Muutenkin sitä todennäköisesti keittäisi makarooninsa mielummin sisätiloissa versus kaatosade vetenä tai lumena ja päälle vielä tukan suoristava tuuli.
Tulta
Vaan jotta puut saa syttymään, pitää ensinnäkin olla välineet joilla tulen saa syttymään. On se aika nolo tilanne jos sytkäri räpäyttää viimeisen kipinänsä juuri kun pitäisi tehdä tulia tai edes niitä kynttilöitä sytytellä. Isännällä on kipinäkivet ja taito sytyttää niillä, mutta tulitikuitta ei silti kannata olla. Meillä on tulitikkuja hieman vähemmän kuin kynttilöitä, mutta suunnilleen yhtä monessa paikassa - joka paikassa siis. Tämä patakaapin laatikko on tulitikkujen keskussäilömö. Sieltä otetaan sinne, mistä pääsee loppumaan.
Ja sytykkeitä - niitäkin on jos millaisia. Rullailen milloin mitäkin papereita sytykkeiksi ja lurauttelen päälle sulaa steariinia. Välillä teen sytykesipsejä, välillä -liuskoja. Käpyjä on kerätty ja ultimatesytykkeinä meiltä löytyy pihkatikkujakin, eli tindersticksejä. Eikä me edes olla pyromaniaan taipuvaisia. On vaan mukavaa saada ne puut syttymään vaikka Esteri olisi juuri avannut ahterinsa kun olet puunhakumatkalla kipittämässä pihan poikki märät klapit sylissä.
Sali on meidän kipupisteeemme, siellä ei ole vielä puulämmitysmahdollisuutta jos sähköt katkeavat, eikä talon muiden tulipesien lämpö pääse kiertämään saliin riittävästi. Salia varten meillä on petroolilämmitin, joka tohottaa melkoisella teholla n. 15 tuntia yhdellä tankillisella, eli n. 4,5 litralla petroolia. Koskaan tuota lämmitintä ei voi pitää niin kauaa päällä. Reilussa tunnissa alkaa jo olla hiki.
Polttoaineet
Lämmitin taas on hyödytön jos ei ole sitä petroolia. Meillä on aina varastossa myös sitä. Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei polttoaineita voi säilyttää missä tahansa. Jos tulipalo syttyy, sitä paloa ei sammuteta millään. Hyvä säilytyspaikka polttoainekanistereille voi olla esimerkiksi maahan kaivettu kuoppa, joka ei sijaitse rakennusten välittömässä läheisyydessä. Kuoppaan voi laittaa vaikkapa metallisen laatikon ja sen päälle kannen. Jos vahinko sattuu, tuli ei pääse niin herkästi leviämään ja tuhoamaan rakennuksia.
Jos taloudessa on aggregaatti, sillekin on hyvä varata polttoainetta. Ja moottorisahalle. Helpottaa kummasti sen kuusen poistoa auton päältä jos moottorisaha ei nikottele janoisena. Ja kuulema oikeen fiksut eivät anna sen autonsakaan tankin koskaan mennä alle neljännestankin. Viimeksi mainitun osalta meillä on hieman petraamista.
Hygienia
Meillä on tietenkin etuna se, että meillä on pihalla kahden peffan vankkurisauna, joka lämpiää puulla. Voimme siis tilanteesta huolimatta lämmittää saunan. Talossahan meillä ei ole kylpyhuonetta laisinkaan. Vettä on aina ja kaivosta saa lisää. Jos ulkona on hurja myrsky, ulkosaunonta ei tietenkään ole järkevää. Siinä saattaa jäädä lauteiden ja kiukaan välille jos puu kaatuu päälle.
Koska meillä ei ole juoksevaa vettä missään, meillä on aina pesulappuja. Niitä suosittelisin kotivaraan. Jos sähköt menee, pian menee vesikin ja kädet alkavat tuntua nihkeiltä. Vauvan pepuille tarkoitetut kosteuspyyhkeet ovat käteviä. Niillä saa puhdistettua kädet, pyyhittyä kasvot, kainalot ja muut nurkat kropastaan. Ei ole niin kurja olo sitten, kun muutenkin on kurja olo ilman sähkön tuomia iloja.
Noin muuten meillä kotivaraan kuuluu myös hygieniatuotteet vessapaperista hoitoaineisiin. Hieman sitä ja tätä sen mukaan mitä tulee muutenkin käytettyä. Ei myöskään tule sitä haastetta, että hoitoainepullon pohjalla on enää liru, kun pitäisi päästä pesulle ja kauppareissulla unohtui hankkia uutta.
Tässä kuvassa on Jovelassa tehtyjä saippuoita. Eivät ihan heti lopu kesken.
Muuta
Mielestäni yksi tärkeä osa kotivaraa on työkalut ja sellaiset tarvikkeet, joita voi tarvita poikkeustilanteessa ja toisaaalta ihan muutenkin arjessa, kuten terävä puukko, saha, pihdit ja vasara. Yksi näistä arkitarpeista, joita ei useinkaan kotivarassa mainita, on naru. On erikoista, ettei sitä narua tunnu koskaan olevan silloin kun sitä tarvitaan ja poikkeusolosuhteissa sitä tarvitaan kyllä. Tuossa keväällä kun myrsky meinasi irrottaa kasvihuoneen paneeli kerrallaan, en olisi yksin pärjännyt ilman hyvää naruvarastoa. Isännällä on aina paljon narua ja nyöriä. Tässä näytille isännän paracord -narut, eli laskuvarjonaru, jonka kestävyys on luokkaa järjetön. Isäntä tekee paracord -rannekkeita, siksi meillä on niin paljon juuri tuota narua. Ranneke kulkee mukana ja jos metsässä tai noin muuten tulee tilanne, jossa olisi eduksi saada käsiinsä kestävää narua (vaikkapa koiran hihna katkeaa), kestävän narun voi purkaa vaivattomasti rannekkeesta.
Toisena kotivarajuttuna voisin nostaa esille siemenet. Se ei ole varautumista mihinkään katastrofiin (vaikka silloin toki näitä vasta tarvittaisiinkin), mutta kun kasvattaa itse syötävää, säästää pitkän pennin keräämällä siemenet talteen seuraavaa kasvatuskautta varten. Meillä tämä on ihan alkutekijöissään, mutta jostain se on aloitettava. Tänä vuonna talteen saatiin erilaisia tomaatteja, lilapalkohernettä ja salviaa. Näissä pusseissa on lilapalkoherneen siemenherneitä.
Toivottavasti tämä postaus vastaa kysymykseen "mitä muuta teillä on varalla ruoan ja veden lisäksi" vaikka tuntuukin, että unohdin mainita ainakin puolet. Nämä nyt ainakin ovat todella tärkeitä täällä olla saatavilla.
Kotivara ei ole ahdistava juttu tai ainakaan sen ei pitäisi sellainen olla. Sen turvin selviää helpommalla jos jotain sellaista sattuu, että arkinen elo hetkeksi muuttuu hankalammaksi hallita vaikkapa juuri pitkän sähkökatkon vuoksi. Hukkaan mikään ei mene kun valitsee sellaisia tuotteita, joita tulee muutenkin käytettyä ja joille keksii muutakin käyttöä. Esimerkiksi meillä se varakeitin, joka toimii pienellä kaasusäiliöllä (kokoluokkaa hiuslakkapullo), on kiva juttu kesällä, kun haluaa tehdä ruokaa ulkona! Siinä potut kiehuvat samalla kun aurinko kutittelee varpaita.
Kun on kotivara, voi pistää oven kiinni ja odottaa, että myrsky laantuu, sähköa saa jälleen ja elo palaa normaaliksi - vaikka siihen menisi muutama päiväkin.
Arpaisuvinkki
Tuossa DIY-sänkypostauksessa kerroin, että maalasimme sängyn sillä ihanalla Country French -perinnemaalilla. Täällä on menossa arvonta, jossa voi voittaa valitsemassaan sävyssä ko. maalijauhetta!
Talvi on jo ovella
Tänään oli niin kaunis aamu, utuinen ja pikkukirpeä. Otin kuvan syreenikaaren alkutalvesta. Jotenkin lumoavaa.
Joutaisinkohan tänään taas blogikierrokselle! Yritän ainakin!
Huolettomia huomisia itse kullekin toivottelee
Jovelan Johanna
Tämä postaus koskee siis nimenomaan meidän tarpeeseemme mitoitettua kotivaraa ei-syötävien ja -juotavien osalta. Taatusti en muista mainita kaikkea, mutta todennäköisesti olen niin tehnyt jossain aiemmassa postauksessa. Jos en, niin vinkatkaa! Aina on opittavaa, eikä meidän kotivaramme suinkaan ole mikään aukottoman täydellinen. Se on se, mitä olemme hyväksi havainneet tähän mennessä.
Lääkkeet
Kun se myrsky tai muu poikkeustila aiheuttaa vaikkapa sähkökatkon, apteekkiin ei pääse ja vaikka pääsisikin sieltä ei voi mitään ostaa.. On aika kurjaa jos samalle päivälle sattuu kolotus, kuume, ripuli, närästys tai muu riesa, eikä helpotusta löydy kotoa. On siis hyvä olla lääkekaappi tai -laatikko ja siellä sellaisia peruslääkkeitä, joita yleensä tulee käytetyksi tai joiden puuttuminen tuollaisessa tilanteessa tekisi tilanteesta vielä kurjemman.
Meillä lääkekotivara koostuu särky- ja kuumelääkkeistä, närästystableteista, vitamiineista, antihistamiinista ja ripulitableteista. Lisäksi lootasta löytyy mm. kyypakkaus, silmätippoja ja -huuhdetta ja Mai-koiran Canicur jos sattuu masu olemaan äkäisenä juuri kun tuuli repii kattoa talosta.
Ensiaputarvikkeet
Ne nyt on hyvä olla olemassa muutenkin, mutta poikkeustilanteessa ei ole kovinkaan epätavallista, että jotain pientä (saati suurta) haaveria voisi sattua. Perustarpeita ovat mm. sidontatarpeet, haavatyynyt, puhdistusaineet, laastarit, haavateipit, pinsetit ja sakset. Ensiapulaukkuja voi tietenkin ostaa valmiinakin. Meillä ensiaputarpeet on kasattu yhteen lootaan ja koska entisessä elämässäni (kauan sitten) olen ollut mielenterveyshoitsunakin, meillä lootasta ehkä löytyy muutama sellainen juttu, mitä ei yleensä ensiapulaukusta löydy, lähinnä suturointiosastoa. Saattaisin ehkä vielä sellaisenkin osata tehdä jos on pakko.
Valoa
Nå jaa, siellä sitten ollaan torpassa ja pimeää on. Täällä meinaan on pimeää silloin kun on pimeää. Niin pimeää, ettet varpaitasi näe. Meillä on aina paljon kynttilöitä. Niitä on joka paikassa purkeissa ja koreissa, joten en piinaa teitä tässä postauksessa enää lisäkuvilla Jovelan kynttilävarastoista. Niitä on, paljon. Kynttilät ovat tietenkin tunnelmallisia ja ne tuottavat hieman lämpöäkin, mutta jos pitää mennä ulos tai tehdä jotain tarkempaaa hommaaa, kynttilät eivät auta. Tällaista ajatellen meillä on patterilla toimivia lyhtyä. Ne ovat jokapäiväisessä käytössä vaikkapa silloin, kun menemme saunaan. Meillä ei ole ulkovaloja kuin etupihalla ja sauna taas on takapihalla. Mukkelis, makkelis.
Virtaa
Vaan ei ole patteritoimintoisista mitään iloa jos ei ole pattereita, eli paristoja. Kotivaraamme kuuluu sekalainen setti pattereita ja myös pattereilla toimiva hätälaturi, jolla voi ladata kännykkään tolppia tai vaikkapa läppärin, jos sille on tarvetta.
Lämpöä
Vaikka kuinka on kynttilöitä, ei tämä tölli niillä lämpene. Tuleepi kylmä jos ei voi lämmittää. Meillä on onneksi tulipesiä ja klapivarasto ei ihan heti lopu. Ruoanlaittokin puuhellalla sujuu mukavasti ja siinä samalla lämpiää 25 litrainen hanakattilallinen vettä, mutta jos puuliettä ei ole, suosittelen pientä kaasusäiliöllä toimivaa retkikeitintä. Moni laskee sen varaan, että pidentyneen sähkökatkon aikana voi grillata ja toki voikin. On sekin parempi kuin ei mitään, mutta jos katkoksen aiheuttaa myrsky tai lumimyräkkä, se grilli ei ehkä ole ihan paras ajatus. Tuuli voi viedä grillin mennessään ja jos siellä grillin sisällä palaa, tuli voi levitä hallitsemattomalla tavalla. Muutenkin sitä todennäköisesti keittäisi makarooninsa mielummin sisätiloissa versus kaatosade vetenä tai lumena ja päälle vielä tukan suoristava tuuli.
Tulta
Vaan jotta puut saa syttymään, pitää ensinnäkin olla välineet joilla tulen saa syttymään. On se aika nolo tilanne jos sytkäri räpäyttää viimeisen kipinänsä juuri kun pitäisi tehdä tulia tai edes niitä kynttilöitä sytytellä. Isännällä on kipinäkivet ja taito sytyttää niillä, mutta tulitikuitta ei silti kannata olla. Meillä on tulitikkuja hieman vähemmän kuin kynttilöitä, mutta suunnilleen yhtä monessa paikassa - joka paikassa siis. Tämä patakaapin laatikko on tulitikkujen keskussäilömö. Sieltä otetaan sinne, mistä pääsee loppumaan.
Ja sytykkeitä - niitäkin on jos millaisia. Rullailen milloin mitäkin papereita sytykkeiksi ja lurauttelen päälle sulaa steariinia. Välillä teen sytykesipsejä, välillä -liuskoja. Käpyjä on kerätty ja ultimatesytykkeinä meiltä löytyy pihkatikkujakin, eli tindersticksejä. Eikä me edes olla pyromaniaan taipuvaisia. On vaan mukavaa saada ne puut syttymään vaikka Esteri olisi juuri avannut ahterinsa kun olet puunhakumatkalla kipittämässä pihan poikki märät klapit sylissä.
Sali on meidän kipupisteeemme, siellä ei ole vielä puulämmitysmahdollisuutta jos sähköt katkeavat, eikä talon muiden tulipesien lämpö pääse kiertämään saliin riittävästi. Salia varten meillä on petroolilämmitin, joka tohottaa melkoisella teholla n. 15 tuntia yhdellä tankillisella, eli n. 4,5 litralla petroolia. Koskaan tuota lämmitintä ei voi pitää niin kauaa päällä. Reilussa tunnissa alkaa jo olla hiki.
Polttoaineet
Lämmitin taas on hyödytön jos ei ole sitä petroolia. Meillä on aina varastossa myös sitä. Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei polttoaineita voi säilyttää missä tahansa. Jos tulipalo syttyy, sitä paloa ei sammuteta millään. Hyvä säilytyspaikka polttoainekanistereille voi olla esimerkiksi maahan kaivettu kuoppa, joka ei sijaitse rakennusten välittömässä läheisyydessä. Kuoppaan voi laittaa vaikkapa metallisen laatikon ja sen päälle kannen. Jos vahinko sattuu, tuli ei pääse niin herkästi leviämään ja tuhoamaan rakennuksia.
Jos taloudessa on aggregaatti, sillekin on hyvä varata polttoainetta. Ja moottorisahalle. Helpottaa kummasti sen kuusen poistoa auton päältä jos moottorisaha ei nikottele janoisena. Ja kuulema oikeen fiksut eivät anna sen autonsakaan tankin koskaan mennä alle neljännestankin. Viimeksi mainitun osalta meillä on hieman petraamista.
Hygienia
Meillä on tietenkin etuna se, että meillä on pihalla kahden peffan vankkurisauna, joka lämpiää puulla. Voimme siis tilanteesta huolimatta lämmittää saunan. Talossahan meillä ei ole kylpyhuonetta laisinkaan. Vettä on aina ja kaivosta saa lisää. Jos ulkona on hurja myrsky, ulkosaunonta ei tietenkään ole järkevää. Siinä saattaa jäädä lauteiden ja kiukaan välille jos puu kaatuu päälle.
Koska meillä ei ole juoksevaa vettä missään, meillä on aina pesulappuja. Niitä suosittelisin kotivaraan. Jos sähköt menee, pian menee vesikin ja kädet alkavat tuntua nihkeiltä. Vauvan pepuille tarkoitetut kosteuspyyhkeet ovat käteviä. Niillä saa puhdistettua kädet, pyyhittyä kasvot, kainalot ja muut nurkat kropastaan. Ei ole niin kurja olo sitten, kun muutenkin on kurja olo ilman sähkön tuomia iloja.
Noin muuten meillä kotivaraan kuuluu myös hygieniatuotteet vessapaperista hoitoaineisiin. Hieman sitä ja tätä sen mukaan mitä tulee muutenkin käytettyä. Ei myöskään tule sitä haastetta, että hoitoainepullon pohjalla on enää liru, kun pitäisi päästä pesulle ja kauppareissulla unohtui hankkia uutta.
Tässä kuvassa on Jovelassa tehtyjä saippuoita. Eivät ihan heti lopu kesken.
Muuta
Mielestäni yksi tärkeä osa kotivaraa on työkalut ja sellaiset tarvikkeet, joita voi tarvita poikkeustilanteessa ja toisaaalta ihan muutenkin arjessa, kuten terävä puukko, saha, pihdit ja vasara. Yksi näistä arkitarpeista, joita ei useinkaan kotivarassa mainita, on naru. On erikoista, ettei sitä narua tunnu koskaan olevan silloin kun sitä tarvitaan ja poikkeusolosuhteissa sitä tarvitaan kyllä. Tuossa keväällä kun myrsky meinasi irrottaa kasvihuoneen paneeli kerrallaan, en olisi yksin pärjännyt ilman hyvää naruvarastoa. Isännällä on aina paljon narua ja nyöriä. Tässä näytille isännän paracord -narut, eli laskuvarjonaru, jonka kestävyys on luokkaa järjetön. Isäntä tekee paracord -rannekkeita, siksi meillä on niin paljon juuri tuota narua. Ranneke kulkee mukana ja jos metsässä tai noin muuten tulee tilanne, jossa olisi eduksi saada käsiinsä kestävää narua (vaikkapa koiran hihna katkeaa), kestävän narun voi purkaa vaivattomasti rannekkeesta.
Toisena kotivarajuttuna voisin nostaa esille siemenet. Se ei ole varautumista mihinkään katastrofiin (vaikka silloin toki näitä vasta tarvittaisiinkin), mutta kun kasvattaa itse syötävää, säästää pitkän pennin keräämällä siemenet talteen seuraavaa kasvatuskautta varten. Meillä tämä on ihan alkutekijöissään, mutta jostain se on aloitettava. Tänä vuonna talteen saatiin erilaisia tomaatteja, lilapalkohernettä ja salviaa. Näissä pusseissa on lilapalkoherneen siemenherneitä.
Toivottavasti tämä postaus vastaa kysymykseen "mitä muuta teillä on varalla ruoan ja veden lisäksi" vaikka tuntuukin, että unohdin mainita ainakin puolet. Nämä nyt ainakin ovat todella tärkeitä täällä olla saatavilla.
Kotivara ei ole ahdistava juttu tai ainakaan sen ei pitäisi sellainen olla. Sen turvin selviää helpommalla jos jotain sellaista sattuu, että arkinen elo hetkeksi muuttuu hankalammaksi hallita vaikkapa juuri pitkän sähkökatkon vuoksi. Hukkaan mikään ei mene kun valitsee sellaisia tuotteita, joita tulee muutenkin käytettyä ja joille keksii muutakin käyttöä. Esimerkiksi meillä se varakeitin, joka toimii pienellä kaasusäiliöllä (kokoluokkaa hiuslakkapullo), on kiva juttu kesällä, kun haluaa tehdä ruokaa ulkona! Siinä potut kiehuvat samalla kun aurinko kutittelee varpaita.
Kun on kotivara, voi pistää oven kiinni ja odottaa, että myrsky laantuu, sähköa saa jälleen ja elo palaa normaaliksi - vaikka siihen menisi muutama päiväkin.
Arpaisuvinkki
Tuossa DIY-sänkypostauksessa kerroin, että maalasimme sängyn sillä ihanalla Country French -perinnemaalilla. Täällä on menossa arvonta, jossa voi voittaa valitsemassaan sävyssä ko. maalijauhetta!
Talvi on jo ovella
Tänään oli niin kaunis aamu, utuinen ja pikkukirpeä. Otin kuvan syreenikaaren alkutalvesta. Jotenkin lumoavaa.
Joutaisinkohan tänään taas blogikierrokselle! Yritän ainakin!
Huolettomia huomisia itse kullekin toivottelee
Jovelan Johanna